flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роз'яснення щодо повернення коштів, помилково сплачених на рахунок, визначений для сплати судового збору, без подальшого звернення до суду, і відповідно відсутності підстав для ухвалення судового рішення з повернення судового збору

29 березня 2021, 09:10

Роз'яснення щодо повернення коштів, помилково сплачених на рахунок, визначений для сплати судового збору, без подальшого звернення до суду, і відповідно відсутності підстав для ухвалення судового рішення з повернення судового збору в порядку визначеному ст. 7 ЗУ «Про судовий збір».

У разі виникнення підстав, які не передбачені у ст. 7 Закону України «Про судовий збір», у тому числі, сплати судового збору без подальшого звернення до суду, помилкової сплати на рахунок суду, визначений для сплати судового збору, і відповідно відсутності підстав для ухвалення судового рішення з питання повернення судового збору, кошти повертаються відповідно до Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевого бюджетів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України 03 вересня 2013 року № 787 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 вересня 2013 року за № 1650/24182.

Особа, яка бажає повернути грошові кошти з вищезазначених підстав (тобто у позасудовому порядку), повинна звернутися до Луганського окружного адміністративного суду із заявою, в якій необхідно зазначити таку інформацію:

1) обґрунтування необхідності повернення коштів з бюджету;

2) найменування (П.І.Б.) платника;

3) ідентифікаційний код за ЄДРПОУ або реєстраційний номер облікової картки платника податків з ДРФО або серію та номер паспорту (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний орган державної фіскальної служби і мають відмітку у паспорті);

4) суми платежу, що підлягає поверненню;

5) дати та номеру розрахункового документа, який підтверджує перерахування коштів.

До заяви потрібно додати оригінал платіжного документу, який підтверджує сплату судового збору на розрахунковий рахунок Луганського окружного адміністративного суду, визначений для сплати судового збору.

Після чого судом розглядаються надані документи, перевіряється факт зарахування коштів на рахунок, визначений для сплати судового збору, та факт того, що заявник дійсно з позовною заявою до суду не звертався, про що складається відповідна довідка.

На підставі довідки заявнику видається подання до Головного управління державної казначейської служби України у Луганській області, яке розташоване за адресою: м. Сєвєродонецьк, проспект Центральний, буд. 59, та повертається оригінал платіжного документа (за необхідністю).

 

Подання надається платником до Головного управління державної казначейської служби України у Луганській області разом із його заявою про повернення коштів з бюджету та оригіналом платіжного документа, який підтверджує перерахування коштів до відповідного бюджету. При цьому, дати складання заяви та подання не мають перевищувати 30 календарних днів.