flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

79 % кандидатів-суддів не перемогли у конкурсі до Верховного Суду

08 серпня 2017, 11:39

79 % кандидатів-суддів, які взяли участь у конкурсі до Верховного Суду, не потрапили до списку переможців.

Усього до кваліфікаційного оцінювання було допущено 439 суддів усіх інстанцій: 91 із них став переможцем конкурсу, 348 кандидатів (79 %) вибули з конкурсу на різних етапах.

Так, серед переможців конкурсу:

  • 5 суддів Верховного Суду – із 17;
  • 46 суддів Вищих спеціалізованих судів – із 121;
  • 27 суддів апеляційних судів – із 167;
  • 9 суддів місцевих судів – із 110;
  • 4 судді у відставці – з 24.

«Зараз у судах найвищої інстанції – Верховного Суду України та Вищих спеціалізованих судів – працюють 176 суддів. 138 із них взяли участь у конкурсі. 87 кандидатів (63 %), – не перемогли. Звичайно, це не свідчить про рівень компетентності чи некомпетентності кандидатів. Але це точно говорить про оновлення судової системи», – підкреслив член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Михайло Макарчук.

Він нагадав, що після створення нового Верховного Суду старий суд, а також всі вищі спеціалізовані буде ліквідовано. «Внаслідок реформи на 155 місць скорочуються посади суддів найвищої інстанції. Зараз за штатом передбачено 355 посад, з початком роботи нового Верховного Суду – 200. Де-факто, на сьогодні в цих судах працюють 176 суддів. Із них лише 51 суддя працюватиме у новому органі – це 29% відсотків нині працюючих суддів», – надав роз’яснення член ВККСУ.

«Кожен із переможців підтвердив не лише свою компетентність, але й доброчесність та професійну етику. Їх перевіряли, окрім ВККСУ та ГРД, 20 установ. Нам всім потрібно пишатись результатами конкурсу та поважати переможців», – зазначив Михайло Макарчук.

«Комісія вважає, що мотивація діючих суддів в участі у даному конкурсі була максимальною, що, зокрема, пов’язано з подальшою ліквідацією Вищих спеціалізованих судів та Верховного Суду України. При цьому Комісія розраховує на збільшення кількості адвокатів і науковців при проведенні наступних конкурсів, зокрема і у Верховний Суд», – додав член ВККСУ Тарас Лукаш.   

Детальніше зі статисткою можна ознайомитися в інфографіці.

Нагадаємо, що ВККСУ провела перший в історії України конкурс на зайняття 120 посад суддів Верховного Суду.

 

Джерело: http://vkksu.gov.ua/ua/news/79--kandidatiw-suddiw-nie-pieriemogli-u-konkursi-do-wierchownogo-sudu/