flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі

27 січня 2023, 10:26

Відповідно до наказу Державної судової адміністрації України від 23 січня 2023 року № 28 затверджено Порядок надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі (далі  - Порядок).

Зазначений Порядок передбачає надсилання учасникам судового процесу судових повісток, повідомлень і викликів в електронній формі (далі – судові виклики) шляхом направлення в месенджері за допомогою програмного додатка Viber або, у разі його відсутності, SMSповідомлення.

Умови надіслання судового виклику учаснику судового процесу в електронній формі:

- технічна можливість (інформацією про наявні програмні засоби, для яких реалізовано технічну можливість направлення судового виклику, учасник може ознайомитися на офіційному вебпорталі судової влади України);

- наявності відповідної заяви (заява підписується власноруч або кваліфікованим електронним підписом учасника судового процесу);

- відсутність в учасника судового процесу зареєстрованої офіційної електронної адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі.

Увага! У разі подальшого розгляду судової справи судом апеляційної чи касаційної інстанцій, судовий виклик надсилається цими судами на зазначений у заяві номер мобільного телефону учасника. У випадку зміни номера мобільного телефона учасника судового процесу, або за наявності інших обставин, які перешкоджають (перешкоджатимуть) отриманню ним судових викликів, учасник судового процесу повинен невідкладно подати до суду відповідну інформацію.