flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УВАГА! Зміни у процесуальному законодавстві!

19 липня 2023, 13:13

Президент України Володимир Зеленський 18 липня 2023 року підписав закон № 3200-IX щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів для участі у судових процесах. Нагадаємо, відповідний законопроект № 7574-д Верховна Рада ухвалила 29 червня поточного року.
Вказаним Законом вводиться обов’язок реєстрації електронних кабінетів у тому числі в адміністративному процесі.
Так, в обов’язковому порядку реєструють свої електронні кабінети в Електронному суді наступні категорії осіб:
- адвокати,
- нотаріуси,
- державні та приватні виконавці,
- арбітражні керуючі,
- судові експерти,
- органи державної влади
- інші державні органи,
- органи місцевого самоврядування,
- інші юридичні особи.
Інші особи реєструють свої електронні кабінети в добровільному порядку.
Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), яка забезпечує обмін процесуальними документами, протягом тридцяти днів з дати опублікування цього Закону.
Фізичні особи – підприємці реєструють електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), яка забезпечує обмін процесуальними документами, протягом чотирьох місяців з дати опублікування цього Закону.
Законом визначено, що суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами (тобто, підсистеми «Електронний суд»).
Закон надає три місяці Вищій раді правосуддя, ДСА та Верховному Суду, аби ті привели свої нормативні документи у відповідність із новим законом. Йдеться про положення, що визначають порядок функціонування ЄСІТС та її окремих підсистем (модулів), Інструкцію з діловодства в місцевих та апеляційних судах та Інструкцію з діловодства Верховного Суду.